om rhodesian ridgeback's og andre hundeaktiviteter
 

Er Ridgebacken den rigtige hund for dig?

AF SØREN HOLMGAARD
http://www.zumelis.dk

Eftersom du læser dette på en hjemmeside om Rhodesian Ridgebacks antager jeg, at du har en vis interesse for racen.

Hvis årsagen er, at du er en mulig førstegangs-ejer af en Ridgeback, er det følgende tiltænkt dig - det er et forsøg på at sætte fokus på nogle få vigtige overvejelser, man bør gøre sig, før man beslutter sig til at have en hund af denne race.

Lad os tage konklusionen først: Denne hund kan ikke anbefales som begynderens første valg, og uanset om det vil være din første hund nogensinde, eller om du allerede har haft adskillige andre hunderacer før, behøver du en ordentlig introduktion til racen for at være sikker på - først og fremmest - at dette virkelig er den rette type hund for dig, og at du ikke tager en beslutning baseret på forkerte forudsætninger, hvilket sandsynligvis ville gøre det fremtidige partnerskab ulykkeligt for begge parter.

Dette siges ikke for at overdramatisere noget som helst. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Ridgeback'en "bare" er en hund, og ikke noget mystisk eller mytisk væsen, men på den anden side har den nogle unikke karaktertræk, og hvis man ikke kender og forstår disse, samt er i stand til at respektere dem og leve med dem i alle former for samarbejde med hunden, vil det fremtidige partnerskab blive alt andet end en succes.

Lad aldrig nogen beslutning være baseret blot på at se på hvalpe - og/eller muligvis disses forældre - hos en enkelt opdrætter. Hvalpene er naturligvis altid utroligt søde og nuttede, og fremkalder øjeblikkelig "vil-have" - følelsen, og at se blot én eller nogle få voksne hunde er ikke tilstrækkeligt repræsentativt for racen.

For at få et lidt bredere overblik over racen og dens variation i fysisk eksteriør og mentalitet tilrådes det stærkt at se så mange individer som muligt i forskellige situationer: I deres hjem (hos forskellige opdrættere), på udstillinger, i træningssituationer (f.eks. lydighed), under mentaltests, etc..
Denne proces vil også være en hjælp til at afgøre hvilken opdrætter, du vil have hvalpen fra, og eventuelt hvilken hvalp, der er den rigtige for dig.

Parallelt med dette anbefales det meget at læse litteratur om racen for dels at lære om dens historiske baggrund, dels at lære mere om racens karakter. I denne sammenhæng skal det nævnes, at en del af litteraturen kan tendere mod at være lidt for "lyrisk" eller at skabe lidt for megen fascination af racen. Dette må man forsøge at filtrere lidt selv. Det samme forhold kan gælde for en del af den information man får fra "Ridgeback-folk", som på grund af deres fascination af racen og kærlighed til egne hunde af og til ubevidst kommer til at "oversælge" racen. Her behøves også en vis nøgternhed.

Alle disse indledende øvelser kan måske synes at være (for) meget forlangt, men det er nu ikke tilfældet. Med tanke på, at hunden vil være sammen med dig i de næste 10-12 år eller mere, og at den vil blive en integreret og vigtig del af din dagligdag, vil det uden tvivl betale sig at bruge en vis mængde tid og energi på at tage den rigtige beslutning - og disse principielle betragtninger gælder for en hvilken som helst race, du overvejer at anskaffe.

Lad os se på baggrunden for at beslutte om det skal være en Ridgeback eller ikke en Ridgeback - se racebeskrivelse

 
© jette fuglsang
Lav din egen hjemmeside med mono.net