om rhodesian ridgeback's og andre hundeaktiviteter
 

HÅNDKLÆDE: (KLIK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KASTE/GRIB:

(KLIK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAVNGIVEN FINGER:
(KLIK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPRING:

(KLIK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OVER/UNDER BEN:
(KLIK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÅ ENDEN:

(KLIK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DANSE:
(KLIK)

 

Aktiveringsøvelser - Caziba har givet øvelserne sværhedsgrad se smileys

HÅNDKLÆDE:

 

Har man en RR gælder det om at have et godt lager af gamle håndklæder (bed evt. vennerne om ikke at smide nogen ud ;O)) – det har været noget af en udfordring at få Caziba til ikke at flå håndklædet op ved at stå på det og bare hive til med tænderne – hun er dog blevet rigtig ferm til at nusle og ryste det op.


Jeg bruger små papæsker eller toiletrullerør bukket ind i enderne (ellers knuser hun sit tørfoder), æsken rulles ind i håndklædet og der slås en knude (lange håndklæder holder længere end korte):

 

TRIN 1: Start med at rulle æsken løst ind i håndklædet, bliv hos hunden og hjælp med at øvelsen gøres behersket, men lad hunden selv finde ud af at fiske æsken ud.

 

TRIN 2: Når hunden kan trin 1, rulles æsken nu stramt ind i håndklædet.

 

TRIN 3: Når hunden kan trin 2, slås en løs knude på håndklædet og senere kan du stramme knuden.

HÅNDKLÆDE - den færdige øvelse

KASTE/GRIB:

 

Caziba står ca. ½-1 m fra mig og kaster ting til mig og griber når jeg kaster til hende – vi er ved at øge aftanden, men det tager tid, fordi hun skal kordinerer kastet.


Få hunden til at kaste ting til dig:

TRIN 1: Hunden samler f.eks. bolden op fra gulvet – ros


TRIN 2: Hunden afleverer bolden i dine hænder evt. på komando ”slip” - du skal ikke tage bolden fra hunden men altså få hunden til at slippe ned i dine hænder – ros

TRIN 3: Når hunden kan ovenstående øges afstanden fra hunden til hænderne ganske lidt af gangen, du giver kun godbid når bolden gribes af dig – rammer den ved siden af ignoreres dette og prøv igen – Caziba kender f.eks. ”prøv igen”

 

VARIATION: Kast tilbage til hunden – du kan lærer hunden komandoen ”grib” ved at kaste godbidder til hunden i stedet for at give dem via hånden, sæt komandoen ”grib” på. Når hunden kan komandoen udskiftes guffen med en ting.

 

FIF: Pas på hvalpe kan ikke gribe/bedømme ting der kommer flyvende. Jeg tror Caziba var noget over et halvt år før hun kunne gribe i luften.

 

NAVNGIVEN FINGER:

 

Hej Jette og Caziba,
Jeg har lige siddet og nærstuderet Jeres fine forslag til aktivitet. Jeg har en som I ikke har med - nemlig "Bumse næse på navngiven finger". Lad hunden sidde foran dig, og sæt din hånd med spredte fingre foran hundens hoved og hav godbidder/klikker i den anden hånd. Først skal hunden hunden finde ud af at den skal bumse næse med din hånd. Når den har fattet det, lader du den bumse næse med en af dine fingre, herefter sætter du navn på denne finger. Tommetot, peeejefinger, laaaangemand, ringelingfinger og liiiilefinger hedder de hos mig, men du kan også give dem navne fx. Mere forklaring går jeg ikke ud fra at du skal have?


Trisse min Petit lærte alle fingre fra hinanden på 2 dage, og sidder samtidig på enden (præsentér, hedder det hos mig!), folk bliver så imponerede og Trisse så stolt!


God Fornøjelse!


Dyrebart hundeknus
Anne & Trisse.

Tusinde tak for øvelsen Trisse & Anne - vi glæder os til at afprøve den!

besøg Annes univers her

 
 

SPRING:

 

Er en øvelse i LP-programmet (DKK lydighedsprøve)
Den færdige øvelse er som følger – hunden på plads – kommando ”spring” - straks hunden sætter af, går du om på den anden side af forhindringen – hunden skal sætte sig på plads af sig selv.


TRIN 1: Brug hvad I kan finde når I går tur til at indøve spring (Caziba har aldrig misbrugt øvelsen til at fordufte fra haven eller lign.) find en lav vandret ting af en vis længde gå/spring hen over forhindringen – ROS – når hunden følger med.


TRIN 2: Start nu med hunden på plads i gå-line, spring over forhindringen sammen med hunden og stop inden for 3 m efter forhindringen. Kan hunden pladsøvelsen vil hunden sætte sig på plads når du stopper (er hunden ikke så stærk i pladsøvelsen, så hjælp den med kommandoen plads) – ROS – Når hunden kan foranstående, sætter du kommandoen ”spring” på lige før du sætter i gang.


TRIN 3: øg gradvist højden – (højden til LP-prøve stor er max 60 cm)


TRIN 4: Samme som trin 2 men nu fri ved fod – husk ROS hunden når den springer med.


TRIN 5: Du render nu højre om forhindringen når hunden springer og ind foran på den anden side af forhindringen.


Trækker hunden til højre efter dig, skal du være opmærksom på at du slutter nøjagtig samme sted, som hvis du var sprunget med hunden over forhindringen, gå evt. ind foran hunden og få den med på plads, så I ender der, hvor I skal i forhold til startpositionen.


TRIN 6: Hunden skal nu være så stærk i øvelsen at den begynder springet når du siger ”spring” - du skal nu trække tiden ganske lidt, fra hunden påbegynder springet til du går med.
Springer hunden ikke, hvis du ikke starter samtidig, kan du blive stående, men læne overkroppen fremover, gå straks hunden er påbegyndt springet og ros samtidig hunden! – MEN kropstegnet gøres gradvist mindre i takt med at hunden bliver bedre til selv at påbegynde springet, på ”spring”.
Da kropstegn trækker ned i en prøvesituation skal det helt væk igen.

 

VARIANT: Frem OG tilbage spring.
Caziba har ”sprunget” siden hun var hvalp (lavt selvfølgelig) men kun OVER forhindringen med mig udenom. Da hun var godt 2 år skulle vi pludselig bruge tilbagespring i en LP2 og nu måtte jeg ikke længere følge med over springet, Caziba skulle have kommandoen ”tilbagespring” før hun sprang tilbage til mig.
Da hun efterhånden var fuldstændig sikker i apport og syntes øvelsen er sjov, indførte jeg apport over en bred forhindring, så hun ikke skulle blive fristet til at løbe uden om (skal faktisk bruges i LP3, så denne gang er vi på forkant ;O))

På den måde gik frem og tilbagespring af sig selv – men jeg skulle jo også have hende til at springe selv UDEN apporten, på kommandoen ”spring”.
Hun havde dog fået forståelsen af at jeg blev stående mens hun sprang frem og tilbage med apporten, så jeg blev på den anden side af springet efter kommandoen ”spring”, straks Caziba landede på den anden side af springet, bevægede jeg mig bagud, mens jeg sagde ”spring tilbage” - og vupti havde jeg en hund på plads - DYYGTIIG + lækker guf.
Herefter blev jeg stående ved spring tilbage.
Nu er springet i LP-øvelserne ikke særligt bredt (ca. 80 cm bredt), så det skulle også øves – hvis Caziba ikke sprang tilbage på kommandoen ”tilbagespring” fik hun ingen ros + godbid, men til gengæld masser når hun sprang tilbage (god øvelse at træne med madbenet!)
Altså 3 øvelser i en og Caziba kan allerede apport over spring.

SPRING - variant med hula-hop ring

OVER/UNDER BEN:

Øvelsen går ud på at du sætter dit ene knæ i jorden (eller næsten) og det andet fremad bøjet i 90 grader med foden i jorden foran dig. I indlæring er det en fordel at læne overkroppen tilbage.
Hunden skal nu kravle under dit fremstrakte ben og springe tilbage over det på tilbagevejen.

TRIN 1: Stik din hånd ind under det fremstrakte ben med en guf i hånden, før nu guffen langsomt tilbage under dit ben for næsen af hunden og få den til at følge efter – ros når hunden stikker hovedet ind under benet og opmuntre den til at følge efter helt over på den anden side af benet.
Når hunden kan det hver gang I prøver, sættes kommandoen ”kravle” på.

TRIN 2: Hunden skal nu springe over benet på tilbagevejen – stræk benet så hunden ikke kan komme under (sæt dig evt. tilbage på det bagerste ben med det andet strakt frem) før nu en guf hen over det fremstrakte ben, når hunden følger med – ros
Når hunden kan det hver gang sættes kommandoen ”spring” på og nu øger du gradvist højden på benet indtil knæet er bøjet i 90 grader.

OVER BEN

PÅ ENDEN:

 

Hej Kali
Kunne jeg ikke lokke dig til ved lejlighed at fortælle hvordan du har lært at sidde SÅ flot på rumpen med forbenene i vejret. Jette har prøvet at lære mig det, men det er en ynkelig forestilling i forhold til din! - jeg stritter så sært med forbenene ud til siderne ;O]
Jeg syntes, det kunne være sjovt at have en øvelse af ½-bror Kali på min aktiveringsside, så jeg vil selvfølgelig også gerne ha' lov at låne det fine foto af dig som passer til!
Håber du vil være med på lidt sjov og at du har tid for alle damerne ;O)
Vruuff Caziba

 

Hej Caziba!
Tak for brev, det er altid dejligt med sådan et hundebrev fra sin ½ søster.
Lene hun maler hus i øjeblikket, så jeg må jo prøve selv at forklare hvordan Lene fik mig til det.
Click og beløn kalder hun det vidst. Hvergang jeg sad på min rumpe fik jeg et click. Og så skulle jeg til at tænke videre, hvad hun så ville have mig til. Prøvede at gø, men der faldt ikke nogen guffer af....hmm. Så løftede jeg ganske let det ene forben og så faldt der guffer af...uhm.


Efterhånden fandt jeg ud af når begge ben blev løftet så faldt der rigtig mange guffere af.
Igen skulle der mere til, nu fik jeg kun guffere når poterne var samlet ind til kroppen som en lille cirkushund/bamse. Men det var lidt svært at vide hvad hun ville.
Tænke hvad man gør for et par guffere. Nå ja, de der lakseguffere er nu ikke så ringe enda....
1000 hilsner og vuf fra Kali

Tak for hjælpen Kali! - er allerede blevet meget bedre til øvelsen!

besøg kali her

PÅ ENDEN - her udført af Kali

DANSE:

 

Cazibas danseøvelse består i at hun drejer/hopper 2 gange rundt om sig selv og afslutter med et buk.
Denne øvelser har vi indlært med klikker, ved at klikke når Caziba gik til siden, og så lidt mere til siden og så når det blev til dreje rundt, her gjaldt det bare om at stå rigtigt når jeg klikkede, for hun vender straks rundt for at få sin belønning. Caziba kan kommandoen ”prøv igen” så det var nemt at hjælpe hende til at dreje rundt 2 gange.
Hoppet er kommet til når jeg har rigtig gode guffer og hun bliver ivrig.
Bukke kunne hun i forvejen (se øvelse andet sted) og så koblede jeg bare bukke på, med kommandoen ”bukke” efter at hun var drejet 2 gange om sig selv.
Når hun selv kunne foreslå hele ovenstående øvelse var det tid til at koble kommandoen ”danse” på.

DANSE

 
© jette fuglsang
Lav din egen hjemmeside med mono.net